Samen naar
grote(re) hoogte…

Als telt niet …

We zitten op het puntje van onze stoel, mijn oudste zoon Jasper en ik. De Braziliaanse regie brengt de Amerikaanse renster Mara Abbott in beeld tijdens de laatste huiveringwekkende afdaling op weg naar de finish van de Olympische wegwedstrijd voor dames. We houden ons hart vast.

De tv-motor slaagt er niet in de Amerikaanse te passeren, waardoor livebeelden van koploopster Annemiek van Vleuten uitblijven. Tot de eerstvolgende vaste camera langs het parcours Van Vleuten in het vizier krijgt. We veren overeind. De Oranje-renster is in Rio op weg naar goud!

Maar dan, net vol in beeld van de cameralens, maakt Van Vleuten een fatale inschattingsfout. In combinatie met het gladde wegdek, is het verkeerd aangaan van de bocht fataal. Van Vleuten smakt tegen het wegdek en blijft roerloos liggen. Drama! Een Olympische droom verandert in een nachtmerrie. Terwijl iedereen die de val heeft gezien zich afvraagt hoe het met Van Vleuten is gesteld, sprint Anna van der Breggen naar de eerste plaats.

Als ze niet was gevallen, dan had Van Vleuten gewonnen, stellen Jasper en ik ‘zeker’ vast. Maar als telt niet. Niet in de sportwereld. Vraag het maar aan Sven Kramer, samen met zijn toenmalige trainer/coach Gerard Kemkers hoofdrolspeler in misschien wel de meest befaamde ‘als dan’ van de Nederlandse sporthistorie. Sven Kramer zette met overmacht de snelste rondetijden neer tijdens de 10 kilometer schaatsen op de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver. Maar dan, op weg naar ‘zeker Goud’, wordt foutief van baan gewisseld.

Als telt niet! Diskwalificatie, weg goud! Als telt niet, niet in de sportwereld, zoals óók niet in de zakenwereld en in het privéleven. Heel eerlijk, ik betrap me ‘r zelf op. Ik hoor het zakelijk en privé met regelmaat uit diverse monden.

Als mijn baas beter had gezien waartoe ik in staat ben, dan was ik zeker nu het afdelingshoofd geweest…Als ik het op het werk niet zo druk zou hebben, had ik de marathon zeker al een keer gelopen….Als mijn klant nog budget had, was hij zeker op mijn aanbod ingegaan…Als mijn medewerkers vaker een uurtje langer door hadden gewerkt, dan hadden we doelstelling zeker gehaald…

Als…

Als telt niet! In de statistieken van de sport worden enkel de échte winnaars vermeld. En dat geldt 1 op 1 óók voor wat jij doet. Op welk terrein en in welke omgeving dan ook. Sport & business (en privé) blijken duidelijke overeenkomsten te hebben. Het gaat ‘onder de streep’ om wat daadwerkelijk is gepresteerd.

Ik heet je dan ook van harte welkom op de site van topmomenten. Een site die je meeneemt in de sportieve en zakelijke wereld van (top)prestaties. Een wereld waarin succes en falen dicht bij elkaar staan. Een wereld waarin passie en beleving de basis vormen. Een wereld ook waarin visie, focus, doelen stellen en vallen en opstaan termen van de dagelijkse praktijk zijn.

Ik wil je graag confronteren, inspireren en uitdagen. Om te komen tot de stappen, tot de prestaties die in jouw gedachten wellicht al lange(re) tijd leven. Indien nodig ben ik graag je trainer, coach, adviseur, sparringpartner. Maar los daarvan, altijd geldt: als telt niet…jij en/of je team moet(en) het doen!

samen
topmomenten
beleven